UPDATE: ΕΠΙΣΤΡΕΠΤΕΑ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗ | ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΕΙΣ ΕΩΣ 12,2 δισ. €
1. ΕΠΙΣΤΡΕΠΤΕΑ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗ
Στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) δημιουργήθηκε διαδικτυακή ηλεκτρονική πλατφόρμα, μέσω της οποίας υποβάλλονται τα αιτήματα χορήγησης ενίσχυσης με τη μορφή προκαταβολής, η οποία είναι επιστρεπτέα, εν όλω ή εν μέρει, σε επιχειρήσεις που επλήγησαν οικονομικά λόγω της εμφάνισης και διάδοσης του κορωνοϊού COVID-19. Η Επιστρεπτέα Προκαταβολή έχει τα εξής χαρακτηριστικά:
- Είναι μια μορφή Χρηματοδότησης από το Υπουργείο Οικονομικών απευθείας στις επιχειρήσεις, τα οποία θα πρέπει να εξοφληθούν εντός πενταετίας, με περίοδο χάριτος ενός έτους και χαμηλό επιτόκιο.
- Ανάλογα με την πορεία της επιχείρησης, δίνεται η δυνατότητα μερικής επιστροφής του δανείου.
- Η καταληκτική ημερομηνία των υποβολών είναι η Τρίτη 21 Απριλίου 2020
Πατήστε εδώ, για την ενημέρωσή σας ως προς την Επιστρεπτέα Προκαταβολή.
2. ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
Έως 10 δισ. ρευστότητα με τα δάνεια που θα χορηγηθούν με Κρατικές Εγγυήσεις, 1,2 δισ. προσφέρονται για επιδότηση Τόκων και 1 δισ. ως Επιστρεπτέα Προκαταβολή. Ειδικότερα και σύμφωνα με τις έως σήμερα εξαγγελίες:
- Η επιδότηση στους τόκους δανείων θα δοθεί σε όλες τις επιχειρήσεις που Πλήττονται από την Πανδημία και, κατόπιν επικοινωνίας με την Τράπεζά τους, θα ενταχθούν στο μέτρο της προσωρινής αναστολής στις πληρωμές για το κεφάλαιο των δανείων τους (χρεολύσια).
- Το Δημόσιο θα εγγυάται κατά 80% κάθε νέο δάνειο, με το Πιστωτικό Ίδρυμα να εκτίθεται σε κίνδυνο μόνο για το 20%. Τα δάνεια αυτής της κατηγορίας, θα έχουν ως βασική διαφορά σε σχέση με τα κανονικά δάνεια, το γεγονός ότι δεν θα απαιτούνται από τα Πιστωτικά Ιδρύματα εξασφαλίσεις.
- Το ποσό της χρηματοδότησης που θα παίρνει κάθε επιχείρηση θα προσδιορίζεται με βάση το μισθολογικό κόστος και τον κύκλο εργασιών και δεν θα πρέπει να ξεπερνά:
- Το διπλάσιο του ετήσιου μισθολογικού κόστους, συμπεριλαμβανομένων των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης, καθώς και του κόστους του προσωπικού που εργάζεται στους χώρους της επιχείρησης, αλλά επίσημα περιλαμβάνεται στις μισθοδοτικές καταστάσεις υπεργολάβων για το 2019. Στην περίπτωση επιχειρήσεων που δημιουργήθηκαν μετά την 1η Ιανουαρίου 2019, το ανώτατο δάνειο δεν πρέπει να υπερβαίνει το κατ’ εκτίμηση Ετήσιο Μισθολογικό Κόστος για τα δύο πρώτα έτη λειτουργίας της.
- Το 25% του συνολικού κύκλου εργασιών της επιχείρησης κατά το έτος 2019.
- Τα δάνεια θα έχουν μέγιστη διάρκεια πέντε ετών, ενώ για τα δάνεια με διάρκεια μέχρι τρία έτη θα δίνεται η δυνατότητα στις επιχειρήσεις να πληρώνουν μόνο τόκο και να εξοφλούν το κεφάλαιο στη λήξη του δανείου (Balloon Payment).